lauantai 2. syyskuuta 2017

EnerginenElokuu viikko 4+ ja SykeSyyskuu

Plussa otsikossa sitä varten koska tämä on normaalia pidempi viikko kun laitan kuukauden viimeiset päivätkin samaan viikkoon.
Salille en ole vieläkään "kerennyt" kun täytyy metsässä juosta :D Innostuin kyllä salista taas kun käytiin blogitapaamisessa treenaamassa.

21.8 MA Vesijuoksu 1h 5min
22.8 TI Metsässä 1h
23.8 KE Metsässä 1h, sienestystä pelkästään matkaan tuli jonkun verran:)
24.8 TO Venyttelyä 30min
25.8 PE
26.8 LA Metssä 1h, sienestystä pelkästään joten käveltiinkin aika paljon :)
27.8 SU
28.8 MA
29.8 TI Vesijuoksu 1h, uiminen 10min
30.8 KE 30min metsässä
31.8 TO 1h Sienessä käveltiin runsaasti:)

Plussa viikon liikunnat 6h 15min

EnergisenElokuun liikuntakerrat 22/20. Paljon oli metsässä liikkumista :)
Tyytyväinen olen tähän tulokseen silti  <3

SykeSyyskuu

Teksti ja kuvat kopioitu suoraan Uusi alkuni Vanessa blogista:

Haastevuosi 2017 jatkuu ja tällä kertaa vuorossa on Sykesyyskuu! Nimensä mukaisesti syyskuussa tarkkaillaan sykettä ja mahdollisesti opitaan omista sykealueista uutta.

Sykkeeseen vaikuttaa monet tekijät, kuten ikä, sukupuoli, kuntotaso ja jopa mieliala. Syke kertookin paljon tietoa kehostamme, muun muassa palautumisesta, kuntotasosta sekä harjoituksen tehokkuudesta. Tämän kuun haasteen tavoitteena onkin siis oppia tarkkailemaan omaa sykettä ja hyödyntää sykkeen mittaamista treeneissä ja treenien suunnittelussa.

Jos et vielä tiedä maksimisykettäsi, voit arvioida sen miinustamalla luvusta 220 oman ikäsi. Esimerkiksi oma maksimisykkeeni olisi tämän kaavan mukaan 199. Kaava antaa siis vain arvion ja omakin maksimisykkeeni on tuosta oikeasti vähän korkeampi. Laskentakaavoja on erilaisia ja enemmän sykettä seurailleet tietävät usein oman maksimisykkeensä aika hyvin. Tässä sykemittari on iso apu. Maksimisykkeen tietäminen on iso apu harjoitusten suunnittelemisessa.

Sykesyyskuun haaste näyttää siis tältä:




Sykesyyskuun aikana laske/selvitä siis oma maksimisykkeesi joko laskentakaavojen avulla tai omaa
sykemittaria apuna käyttäen.

Laske leposykkeesi, joka tapahtuu seuraavasti: Laita sykemittari päälle ja asetu makaamaan sängylle/sohvalle noin viiden minuutin ajaksi. Pyri minimoimaan kaikki liike. Viiden minuutin kuluttua tarkista sykemittarisi lukema. Normaali leposyke on 60-90 lyöntiä minuutissa. Yleensä mitä parempi kunto, sen matalampi leposyke. Alle 60 menevä leposyke kertoo siis hyvästä kunnosta.

Pyri kuukauden aikana tekemään harjoituksia eri sykealueilla. Sykealueita voidaan määritellä eri tavoin ja seuraava kolmeen jako ei ole ainoa tapa. Sykealueet jaetaan usein myös viiteen, jolloin esimerkiksi kevyen harjoituksen sykealue on matalampi kuin tässä kolmeen jaottelussa. Tässä kuitenkin yksi tapa jakaa harjoitukset sykkeen mukaan.
Sykesyyskuussa tavoitteena on tehdä...

- Ainakin yksi kevyehkö harjoitus, jolloin sykkeet ovat n. 60-70% maksimista (saa olla myös vähän alle). Voit laskea oman sykealueesi maksimisykkeen avulla, kertomalla maksimisykkeen luvuilla 0,6 ja 0,7.
Esimerkiksi oma kevyen harjoituksen sykealueeni laskettaisiin seuraavasti:
(Pyöristin maksimisykkeeni 200, koska tiedän sen olevan korkeampi kuin 199)
0,6x200= 120
0,7x200=140
Kevyt harjoitukseni tulisi siis tapahtua sykevälillä 120-140. Kevyt harjoitus voi olla esimerkiksi kävely, jooga, rauhallinen hölkkä tms.

- Tee ainakin yksi harjoitus peruskestävyysalueella kohtuullisella kuormituksella, joka on 70-80% maksimista. Minulla:
0,7x200= 140
0,8x200=160
Esim. Juoksulenkki, pyöräily tms.

- Tee ainakin yksi harjoitus jossa pyrit nostamaan sykkeen mahdollisimman korkealle, yli 80% maksimisykkeestä. Muista hyvä lämmittely! Esimerkiksi intervallitreeni.
Jos olet kokeneempi treenaaja, voit yrittää selvittää maksimisykkeesi treenin aikana. Aloittelijalle riittää että pyrkii pääsemään 80 prosenttiin maksimisykkeestä tai siitä yli.

Nuo laskukaavat ovat tosiaan vain arvioita. Esimerkiksi itselläni on aika korkea syke luonnostaan eikä laskukaava siksi anna minulle oikeita lukemia. Suuntaa-antavia toki. Myös esimerkkilajit ovat vain esimerkkejä. Juoksun voi korvata reippaalla kävelyllä, jos juoksu tuntuu liian raskaalta.
Sykkeestä voisi kirjoittaa vaikka kuinka ja se onkin todella mielenkiintoinen ja paljon kertova mittari.

Kirjoitin tekstin sen perusteella mitä olen itse aiheesta opiskellut. Sykealueet jouduin "lunttaamaan", kun en niitä ulkoa muista. Lähteenä käytin tätä. Sieltä saa myös luettua lisätietoa jos kiinnostaa.

Toivottavasti moni lähtee mukaan tähän haasteeseen! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rapunzel