keskiviikko 6. joulukuuta 2017

Joulukalenteri 2017 - Luukku 6: Suomi 100 vuotta


Tänään on itsenäisyyspäivä - Suomen kanssallispäivä jota vietämme 6.12.1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi.
Tänä vuonna juhlimme samalla 100 - vuotista Suomea. Tästä johtuen itsenäsyyspäivän juhliminen alkaa itsenäisyyspäivän aattona 5.12 erilaisin tapahtumin. Suomen juhlavuoden teemana on - Yhdessä.
Itsenäisyyspäivänä viedään sankarihaudoille kynttilöitä - muistamme sotiemme veteraaneja. Kunnioitain suuresti sotiemme veteraaneja ja minulla on ollut työni puolesta heitä kunnia tavata.
Kotona poltamme sinivalkoista kynttilää juhlan kunniaksi.

Minulla ei ole itsenäisyyspäivän traditioita. Moni odottaa Linnanjuhlien vastaanottoa ja pukuloistoa. Minä voin seurata niitä sivusilmällä jollei ole muuta ohjelmaa. Tykkään kyllä jälkeenpäin katsoa kuvia ja arvosteluja puvuista. Mitkä ovat parhaat puvut ja mitkä ovat arvostelijoiden mielestä flopanneet.
Juhlin 100- vuotiasta Suomea aamuvuorossa vanhusten kanssa. Tänä vuonna tulee katsottua Linnanjuhlien vastaanottokin illalla ja poltan kynttilöitä.

Miten sinulla on ollut tapana viettää itsenäisyyspäivä?


2 kommenttia:

 1. Viime vuosina se on usein mennyt opiskelun parissa, milloin on ollut verkkotehtäviä, esseitä tai tenttiinlukua. Varsinaisia perinteitä ei ole, mutta kyllä itsenäisyyspäivää leimaa tietty harras tunnelma. Tänä vuonna katsoin ensimmäistä kertaa Laineen tuntemattoman, mikä on hieman kummalista ottaen huomioon pääaineeni :P sen Louhimiehen version näin jo aiemmin syksyllä.

  Mulle itsenäisyyspäivä tuntuu paljon henkilökohtaisemmalta kuin monille ikäisilleni. Ukkini oli rintamalla sotimassa nuorena ja eli lopun elämänsä sotainvalidina, vaikken minä sitä lapsena tajunnutkaan. Isäni taas oli sotalapsena Ruotsissa alle nelivuotiaasta, joten ymmärrän miksi itsenäisyyspäivänä muistellaan sotia ja sotien veteraaneja. Jotkut nuoremmat kun kitisee siitä, että itsenäisyyshän saatiin jo aiemmin eikä talvisodalla ja jatkosodalla ollut sen kanssa mitään tekemistä. Jos historiasta jotain ymmärtää, ymmärtää myös sen, että ilman niitä sotia, ilman niitä ihmisiä, jotka silloin taistelivat, itsenäisyys olisi silloin menetetty. Arvostan kyllä jokaista veteraania, jokaista lottaa ja jokaista siihen aikaan yhteiskuntaa pyörittänyttä suomalaista. He mahdollistivat sen, että minä synnyin vapaaseen maahan, itsenäiseen Suomeen ja minun äidinkieleni on suomi. Sota on julmaa ja raakaa touhua, eikä siinä sinänsä ole mitään hienoa tai arvostettavaa. Mutta se on hienoa, että veteraanit ja kaatuneet puolustivat kotimaataan. Minun elämäni on aina ollut helppoa ja turvallista, ukkini ja isäni ja muiden sota-ajan ihmisten elämä ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole koskaan katsonut tuota "vanhaa" tuntematonta sotilasta kokonaan. Tänäänkin vain sivusilmällä töissä, kun vanhukset sitä katsoivat. Haluaisin kyllä sen Louhimiehen version nähdä, ajattelin että vuokraisin kunhan tulee dvd:nä.
   Eihän sitä pysty edes ajattelemaan minkälaista se sota- aika oikeasti oli, sen tietää vain sellainen joka sen on kokenut. Minusta on mieletöntä että olemme tosiaan saaneet syntyä vapaaseen ja itsenäiseen Suomeen. Se on täysin sodassa taistelleiden sotilaiden ja lottien ym. sodassa mukana olleiden ansioita.. Ilman heitä ei varmaankaan olisi meitä.
   Kiitos kun jaoit tämän asian kanssani <3
   -Laura-

   Poista