lauantai 9. joulukuuta 2017
Joulukalenteri 2017 - Luukku 9: Joulunvietto ja vuorotyö
Olin 15- vuotias kun aloin opiskelemaan lähihoitajaksi. En tuolloin tainnut kunnolla ajatella mitä se tarkoittaa olla töissä silloin kun muut ovat vapaalla. Kun normaalit juhlapyhät eivät olekaan automaattisesti vapaita. Kun olet pääsiäiset, vaput, juhannukset ja joulut ym. vietätkin töissä.
Vain vuorotyöntekijä voi tietää miltä se tuntuu, näin uskon vahvasti. Moni ei vuorotyöntekijä usein tokaiseekin että saathan sä siitä kuitenkin hyvät rahat... Mielestäni
A Jos sä tosiaan olet pyhänä tai varsinkin juhlapyhänä töissä siitä kuuluukin saada korvaus.
B Ei kaikki kuitenkaan ole rahalla mitattavissa, ei se korvaus kuitenkin niin iso ole.
C Vuorotyöntekijöillä on peruspalkka suhteellisen huono jolloin lisät on iso osa palkasta.
Itse olen usein vapaaehtoisena töissä, en vain "osaa olla vapaalla." Nuorempana hoitajana olin useammin vaput ja juhannukset vapaalla kun oli menoja. Nyt kun menoja tuolloin ei enää ole voin olla hyvin töissäkin.
Varsinkin jouluna ajattelen että olkoon ne vapaalla joilla on omia lapsia. Olen jouluaattona ollut joitakin kertoja vapaalla, mutta koko 15 vuotisen urani aikana en ole koskaan ollut koko joulua vapaalla. Meillä kyllä pääsääntöisesti katsotaan että töissäolijoita vuoroteltaisiin. Ja jos olet joulun töissä niin uusi vuosi sitten halutessa vapaalla.
Omalla kohdallani näistä juhlapyhistä joulun oleminen töissä on kuitenkin haastavinta (vaikka vapaehtoinen olenkin), yritämme pyhämiehityksellä tehdä vanhuksille joulun. Koen olleeni ennen enemmän jouluihminen, tykännyt valmistella ja fiilistellä joulua. Vuorotyö on tehnyt joulusta jotenkin päivän muiden joukossa - arkipäiväistänyt sitä jos nyt niin voi sanoa. Minulle on tavallaan normaalimpaa olla töissä kun vapaalla. Toivottavasti hoksaatte pointtini.
Uskon että perheellisille tämä on vieläjin haastavampaa, lähteä omien lasten luota töihin kun lapsi saattaa kysyä "miksi sun täytyy mennä töihin?" ja muut jäävät viettämään joulua kotiin.
Joulu on kuitenkin rauhoittumisen aikaa ja välillä se on töiden keskellä haastavaa hiljentyä ja rauhoittua.
Olen useasti maininnut että haaveilen tekeväni jonain päivänä "arkiduunia" jolloin nämä juhlapyhätkin olisivat automaattisesti vapaita. Hieman pelottaakin ajatus, että mitä sitä sitten tekeekään?
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Minä olen ollut vuorotyöläinen, mutta en koskaan talvella. Juhannuksena olen ollut töissä. Tiedän siis millaista vuorotyöläisen elämä on, vaikka kouluttauduinkin lopulta alalle, jossa työaika on ns. virastotyöaika. Sinä olet sellaisella alalla, jossa työntekijöitä oikeasti tarvitaan pyhinäkin töissä. Sen sijaan esimerkiksi myyjät ovat töissä siksi, että tekevät työnantajalleen rahaa, vaikka tuskin se mikään oikea ongelma olisi, jos vaikka lähikauppa tai prisma olisikin kiinni pyhäpäivinä. Toisaalta arvostan laiskana ihmisenä sitä, että lähikauppa on auki pyhinäkin. Ja oli se työntekijä töissä sitten oikeasta tarpeesta (esim. hoitajat, lääkärit) tai bisneksen vuoksi, tottakai pyhäpäivistä pitää maksaa erillinen korvaus! Monille ns. perheettömillekin pyhät ovat ainoa mahdollisuus tavata esimerkiksi sisaruksia tai vanhempia, kun tavallinen viikonloppu on liian lyhyt pitkien matkojen matkustamiseen. Hienoa, että annat muiden viettää pyhät lapsiensa kanssa! <3
VastaaPoistaItselläni pyhät ovat aika arkipäiväisiä muutenkin, koska vietän ne yleensä yksin kotonani. Mutta joulun vietän perheeni kanssa ja se jo itsessään on aika juhlaa, kun ihmiset ovat muuten hajallaan ympäri Suomea. <3 :)
Tää on oikeesti tosi kiva tää kalenteri! :)
Hei Kulkija <3 Kiitos kun kommentoit, kommenttejasi on aina mukava lukea. Niissä on myös asiaa ja ajattelemisen aihetta <3
PoistaPakko myöntää että minäkin arvostan sitä että kauppaan voi mennä melkein koska vaan :D Siihen on jotenkin niin tottunut.
Kiitos ja kumarrus kauniisti sanoistasi <3
-Laura-